Wat is yoga?

Yoga helpt je een beter evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Daarvoor werk je aan een sterker en soepeler lichaam en meer lichaamsbewustzijn. Je krijgt meer controle over je ademhaling en leert je ademhaling beter te gebruiken. Hierdoor verminder je stress bij jezelf.

Yoga is een eeuwenoude praktijk die sinds 2016 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco en gaat uit van vijf principes.

Deze vijf principes van yoga zijn dus eeuwenoud, maar nog steeds heel goed toepasbaar in deze tijd.

De vijf principes

De juiste beweging

De juiste beweging is een beweging die helpt het lichaam om te bouwen. Door yoga te doen, vergroot je de flexibiliteit van de gewrichten en ruggengraat. De yoga houdingen hebben ook een gunstige werking voor de inwendige organen en het immuunsysteem.

De juiste ademhaling

Veel mensen ademen oppervlakkig en dit geeft het lichaam stress. Door diep en langzaam te ademen wordt de gassenuitwisseling in de longen gunstig beïnvloed. En een diepe, yogische ademhaling brengt rust in het hoofd.

De juiste ontspanning

Door te ontspannen, laden wij onszelf weer op. Doen wij dit niet op tijd, dan kunnen (ernstige) klachten optreden zoals een slecht humeur, hoofdpijn, oververmoeidheid en ernstigere klachten. We zijn vaak verslaafd aan het opnemen van prikkels (social media, tv, contacten, druk, druk, druk zijn) en aan denken (staat het hoofd ooit wel eens stil?). Vervolgens kunnen we het gevoel hebben niet meer onszelf te zijn. Met yoga sta je stil bij jezelf en observeer je de signalen van je lichaam en wordt je je bewust van hoe je kunt ontspannen na de oefeningen.

Het juiste dieet/de juiste consumptie

Een  vegetarisch dieet en een natuurlijke en eenvoudige levensstijl hoort van oorsprong bij een yogische levensstijl.  Als je het idee naar deze tijd vertaalt kun je behalve kijken naar wat je eet maar ook naar wat je verder consumeert. Denk daarbij behalve aan eten en drinken ook aan wat wij verder aan ons lichaam toedienen.  En aan bijvoorbeeld ons consumptiegedrag. Al die dingen die ons worden aangeboden in onze maatschappij zijn op zichzelf niet slecht. Maar het is belangrijk er mee om te gaan op een manier die goed is voor ons lichaam en voor onze geest.   Wat is daarin goed voor ons en wat minder goed is een goede vraag om onszelf regelmatig te stellen Waar worden we echt gelukkig van?

Positief denken

Als het oppervlak van een meer stil is, kun je gemakkelijk de bodem zien. Golven maken dit lastiger. Hetzelfde geldt voor de menselijke geest. Vanuit de rust die yoga brengt en het reflecteren op hoe we ons leven inhoud geven kunnen we helder krijgen wat belangrijk is en hoe we ons leven in een positieve balans kunnen krijgen.

Benieuwd naar yoga? Meld je aan voor een proefles!

Ja, ik wil een proefles volgen