Yoga met studenten

Febr. 2018

Hoe leuk kan je werk zijn! De komende week ga ik weer starten om twee nieuwe groepen Yogales te geven die de Minor Spirit volgen bij de Academie Mens en Maatschappij van Saxion. Voor veel studenten zal het een nieuwe ervaring zijn en een aantal zullen yoga al kennen. Er zullen studenten zijn met hele verschillende al dan niet religieuze achtergronden. Soms hebben student daarom ook weerstand tegen yoga omdat ze vrezen dat yoga niet strookt met hun eigen religie. Andere studenten hebben weer hele andere ideeën. Er was een keer een student die dacht dat yoga iets was voor oudere vrouwen die tegen een burn-out aanliepen. Haha! Toen hij zag dat de meesten in sportkleding kwamen terwijl hij zelf in spijkerbroek was dacht hij: “nou, die nemen het wel heel serieus”. Maar de volgende keer kwam hij ook in gemakkelijk zittende kleding en later werd hij heel enthousiast over yoga. Uitspaken van studenten uit vorige groepen waren:

 

 “….Tijdens de eerste yoga sessies merkte ik dat ik niet heel flexibel was. Ik voelde voorafgaand aan de eerste sessies vaak weerstand en pijn/ongemak. Ik was vaak erg vermoeid en ik had nek- en rugklachten. Na een aantal sessies voelde ik vooruitgang…”

 

“…De periode waarin ik me nu bevind, laat me veel nadenken en piekeren waardoor ik erg onrustig ben. De rust die ik graag wil hebben kan ik terug vinden in yoga. Tijdens de yogasessie heb ik meer controle over mijn emoties en gedachten. Na iedere yogasessie voel ik me kalmer, minder gespannen en energieker….”.

 

“…Nu ik dit zo aan het schrijven ben besef ik me dat dat misschien wel het antwoord op yoga is. En dat dat is wat mensen zo aantrekt tot yoga. In contact komen met jezelf. Je bewust worden van je eigen lijf. En je bewust worden van je verantwoording die je draagt om voor je eigen lijf te zorgen..”

 

“….Tot slot heeft yoga ook invloed gehad op mijn ademhaling. Ik was hier tot voorheen weinig mee bezig en me hier dan ook nog weinig van bewust. Het hier mee bezig zijn heeft me verder gebracht met het kunnen uitoefenen van de oefeningen en mijn focus te verbeteren…”

 

“…Door alleen daadwerkelijk met mezelf en de yoga bezig te zijn, verbeterde mijn focus. Dit zorgde ook voor een betere uitvoering van de oefeningen…”

 

“…De conclusie die ik kan trekken over yoga is dat yoga snel onderschat wordt. Zowel vanuit mezelf maar ook de mensen die ik heb gesproken over mijn lessen yoga. Veel mensen zien het als zen worden en rare houdingen voor ontspanning. Maar na deze ervaring kan ik zeggen dat yoga veel meer met je lichaam doet. Je brengt spieren in beweging die normaal te weinig in actie zijn. Maar ook het bezig zijn met houdingen maakt je bewust van je lichaam. De flexibiliteit en het hebben van balans en de daarbij behorende focus…”